Przejdź do treści
szkola3
szkola4
Przejdź do stopki

Dzień chleba w zerówce

Dzień chleba w zerówce

Treść

16 października obchodzilimy Dzień Chleba. Przedszkolaki mogły się poczuć jak prawdziwi piekarze. Dzieci dowiedziały się jak powstaje mąka, jak robi się chleb i na czym polega praca piekarza. Poznały rodzaje chleba oraz jakie są składniki potrzebne do jego wypieku.

Przedszkolaki z zerówki upiekły zdrowe bułeczki, a zapach chleba unosił się tego dnia w całej szkole. Dzieci uświadomiły sobie, że proces powstawania pieczywa jest wynikiem pracy wielu ludzi, ważne są proporcję i dobór składników, a nasiona dodają koloru i smaku.

Zapach naszych wypieków był wspaniały, a jeszcze lepiej smakował, dzieci z chęcią jadły samodzielnie zrobione i upieczone z swojskim masełkiem oraz dżemem z truskawek uprawianych bez użycia nawozów.

I jak to mówi przysłowie „ Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty".

Galeria

 

324449