Dzień chleba u przedszkolaków
Treść
16 października obchodzilimy Dzień Chleba. Przedszkolaki mogły się poczuć jak prawdziwi piekarze. Dzieci dowiedziały się jak powstaje mąka, jak robi się chleb i na czym polega praca piekarza. Poznały rodzaje chleba oraz jakie są składniki potrzebne do jego wypieku.
Obie grupy przedszkolne upiekły zdrowe chleby, a zapach chleba unosił się tego dnia w całej szkole. Przedszkolaki uświadomiły sobie, że proces powstawania pieczywa jest wynikiem pracy wielu ludzi, ważne są proporcję i dobór składników, a nasiona dodają koloru i smaku. Zapach naszych wypieków był wspaniały, a jeszcze lepiej smakował, dzieci z chęcią jadły samodzielne upieczony chleb z swojskim masełkiem, ekologicznym miodem oraz dżemem z truskawek uprawianych bez użycia nawozów.
I jak to mówi przysłowie „ Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty".