-warsztaty o ziołach, przyprawach i innych dodatkach do żywności

Treść
„Królestwo Pani Kingi Drab, czyli jak 50 przypraw zawładnęło dziecięcymi umysłami (i nosami)!"-warsztaty o ziołach, przyprawach i innych dodatkach do żywności.
W dniu, gdy zwykła sala zamieniła się w aromatyczne laboratorium smaku, pani Kinga Drab – technolog żywności i pogromczyni niezdrowych dodatków (specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności) – poprowadziła warsztaty dla klasy 4 oraz członków Koła Biologicznego, które na zawsze zmieniły postrzeganie przypraw przez dzieci. A działo się tam naprawdę wiele!
Dzieci, niczym detektywi na tropie zapachu i smaku, poznawały 50 różnych przypraw – od łagodnej bazylii po ogniste chili . Były miny przy wanilii („To naprawdę z orchidei?!”), zdziwienie przy kurkumie („To ta sama, co w curry?!”) i szok przy szafranie („Naprawdę tyle kosztuje? To droższe niż mój rower!”).
Pani Kinga wyjaśniła:
-Jak odróżnić prawdziwą paprykę od „podróbki”
-Dlaczego glutaminianu sodu lepiej nie nadużywać,
-Jak przechowywać przyprawy, żeby nie straciły mocy
-Największą furorę zrobił warsztat tworzenia mieszanki ziołowej do pizzy według receptury Pani Kingi – dzieci odważały odpowiednią ilość składników i starannie mieszały. Efekt? Każdy zabrał do domu własną „tajną broń” przeciwko nudnym potrawom, czyli porcję mieszanki przyprawowej!
Gdy dzieci już myślały, że nic ich nie zaskoczy, pani Kinga przygotowała ..., zagadkowy konkurs! Najbystrzejsi zostali nagrodzeni prawdziwymi laskami cynamonu – idealnymi do herbaty, czy pierników. Na koniec obejrzały ciekawy film o produkcji cynamonu w Indonezji („Jak to?! To kora drzewa?!”)
Podsumowanie, czyli co wyniosły dzieci (oprócz mieszanki do pizzy)?:
• Wiedzą, jak nie dać się oszukać w sklepie i na co zwracać uwagę przy wyborze określonych
przypraw, aby były zdrowe.
• Wiedzą, że przyprawy to nie tylko smak, ale też zdrowie!
• I najważniejsze: gotowanie może być świetną zabawą!
J. Kłodnicka